niedziela, 22 września 2013

Sos słodko - kwaśny...

                Dzisiaj tak na szybciutko podam Wam przepisik na sos słodko-kwaśny, ala Uncle Ben's. Wcześniej kupowałam gotowy, dodawałam podsmażoną, pokrojoną na drobne kawałki pierś kurczaka i podawałam z ryżem. Teraz dostałam od mojej teściowej przepis na taki sos i zrobiłam już pierwszą partię, żeby wypróbować. Jutro kupię produkty i zrobię drugą partię troszkę zmienioną. Jak na mój gust jest troszkę za bardzo octowy, więc dam zamiast pół litra tak 300 ml octu winnego, zmniejszę troszkę ilość cebuli, dam tak pół kilo, a w zamian dodam pędy bambusa, małe kukurydzki konserwowe pokrojone w talarki. No ale to rzecz gustu, więc zrobicie jak będziecie chciały:-)

Sos słodko-kwaśny (przepis podstawowy)

3 kg pomidorów
1 kg papryki 
90 dkg cebuli
2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Paprykę pokroić w paski. Cebulę pokroić w talarki na pół. Wszystko posolić 1 łyżką soli i odstawić na noc. Rano odlać z tego ok 1 l soku co puściło, bo może być za rzadki. Dodać:

2 szkl cukru
1/2 l octu winnego
2 łyżki musztardy sarepskiej
1 łyżka papryki słodkiej
2 łyżki wegety
pieprz do smaku

Gotować ok 10 min. Dodać:

1 puszkę kukurydzy
1 puszkę ananasa-pokroić  w kostkę

Na koniec do wody z ananasa dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej i zagęścić sos. Jeśli jest za gęsty dolać odlany sok do uzyskania właściwej konsystencji. Pogotować jeszcze chwilkę. Gorące nakładać do słoików, zakręcić i postawić do góry  dnem do ostygnięcia.

Potem taki słoiczek otwieramy, podgrzewamy, dodajemy podsmażonego kurczaka pokrojonego w małe kawałki przyprawionego solą i pieprzem i podajemy z ryżem.



SMACZNEGO:-)))

16 komentarzy:

  1. Oj niebezpiecznie było, jak czytałam to coś w brzuchu zaburczało ale jak zobaczyłam zdjęcie to już nie było mocnych, ślinka poleciała :) no i nieszczęście byłoby gotowe, bo mało co a klawiaturę bym zachlapała :))) Żarty żartami ale przepis wygląda na interesujący, zwłaszcza, że można zrobić go na zapas.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest właśnie najfajniejsze, że można sobie zapasik zrobić:-) I jak trzeba jakiś szybciutki obiadek zrobić, to jak znalazł. Kurczaczek, ryżyk i obiadek gotowy:-)
      Pozdrawiam:-)

      Usuń
  2. ale smakowicie u Ciebie:) Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga. Teraz ja zaczynam buszowanie u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę z twoich odwiedzin i mam nadzieję, że pozostaniesz na dłużej i może będziesz mnie obserwować:-)))
      Pozdrawiam:-)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  3. Fantastyczny przepis,na pewno go wypróbuję bo wygląda smakowicie!!!A lubię dania z ryżem,więc będzie jak znalazł.Smakowicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że ta ulepszona wersja będzie lepsza. Postaram się ją w tym tygodniu zrobić i podeślę do posmakowania:-)
      Pozdrawiam:-)

      Usuń
  4. Nigdy nie robiłam sama musze wypróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to właśnie nadszedł ten czas!
      Pozdrawiam:-)

      Usuń
  5. Smakowicie się prezentuje:) I narobiłaś mi smaku - o tej porze;) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O, koniecznie muszę zrobić taki sos - przyda się, kiedy trzeba będzie zrobić szybki obiad. Dzięki za przepis, skorzystam też z modyfikacji.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już zrobiłam drugą partię z poprawioną wersją. Wydaje mi się, że jest lepszy:-)
      Pozdrawiam:-)

      Usuń
  7. Uwielbiam sos słodko-kwaśny tylko bardziej słodki niż kwaśny... :) Może jak mnie kiedyś szał kuchenny złapie to sobie zrobię ??? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie będziesz żałować, więc szalej już teraz:-)))
      Pozdrawiam :-)))

      Usuń
  8. zgłodniałam od samego patrzenia na obrazek :P wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń