środa, 11 września 2013

Sezon ogórkowy...

          Pogoda się już popsuła, zimno, wilgotno i deszczowo:-/ Brrr...W poniedziałek zdążyłam wyplewić i uprzątnąć moją rabatkę kwiatową, a w nocy już padało. Mimo, że w domu cały czas jest co robić to podzielę się z Wami przepisami na trzy rodzaje ogórków: musztardowe, słodko-kwaśne i chilli. Już czas się wziąć za ogóreczki, dlatego dla każdego coś dobrego:-)W tym roku nie wiem czy będę robić jakieś , bo w tamtym chyba troszkę przesadziłam i sporo mi zostało:-) Ale muszę iść i przejrzeć zapasy, bo coś tam na pewno zrobię tylko w małej ilości. No to zaczynamy:

OGÓRKI MUSZTARDOWE



3 kg ogórków
1 l wody
1/2 kg cukru
1 butelka octu (0,5 l - 10%)
2 łyżeczki soli 2 łyżki musztardy chrzanowej

Ogórki obrać (lub nie, ja wolę obrane), pokroić wzdłuż na ćwiartki. Z reszty składników zagotować zalewę i wystudzić. Ogórki zalać wystudzoną zalewą na 2 godziny. Potem przełożyć do słoików i zalać tą samą zalewą.Gotować 5 minut.









OGÓRKI SŁODKO-KWAŚNE

4 kg ogórków
2 czerwone papryki
2 żółte papryki 
1/2 kg cebuli
  
Wszystko pokroić na większe takie koreczkowe kawałki, ogórki bez obierania na pół wzdłuż i potem te połówki na ok 2 cm kawałki. Jeżeli chcesz sałatkę szwedzką to ogórki na plasterki ze skórką, a resztę na paseczki. Tak pokrojone warzywa zalać zalewą na 3 godziny:

9 szkl. wody wymieszać z 1 szkl soli
Przełożyć do słoików i zalać nową zalewą:

6 szkl wody
4 szkl octu
2 kg cukru
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki gorczycy

Zakręcić i pasteryzować ok 15 min od zagotowania.





OGÓRKI CHILLI

4 kg ogórków
6 łyżek soli 2 główki czosnku 

Ogórki pokroić ze skórką na cwiartki. Zasypać solą i dodać obrany i porojony czosnek. Przemieszać co jakiś czas. Po około 2 godzinach wyjąć z powstałej wody i zalać nową zalewą, którą trzeba wcześniej zagotować, żeby się wszystko rozpuściło:

1 kg cukru
1,5 szkl octu
2 łyżeczki miodu
1,5 łyżki chilli
8 łyżek oleju

Po około 4 godzinach ogórki przełożyć do słoików i zalać tą samą zalewą. Gotować około 5 minut od zagotowania.


                                    No a teraz do roboty miłe Panie:-)))
 Na koniec dziękuję wszystkim odwiedzającym za budujące komentarze i do usłyszenia już niebawem:-)

13 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądają Twoje słoiczki :)
    Bardzo dziękuję za przepisy, koniecznie wypróbuję !
    Dzięki że do mnie zajrzałaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego:-)Ja również dziękuję za odwiedzinki:-)
      Pozdrawiam i zapraszam częściej:-)))

      Usuń
  2. Smakowicie:) Musztardowe znam, pozostałe brzmią intrygująco:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to resztę trzeba wypróbować:-)
      Pozdrowionka:-)

      Usuń
  3. Mniam, mniam. W musztardzie robiłam a resztę przepisów przygarniam. Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ proszę bardzo, przygarnij i wypróbuj koniecznie:-)
      Pozdrawiam:-)

      Usuń
  4. Cudowne ogórasy!!!Ja wypróbuję w chili,nigdy ich nie robiłam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to do roboty! Na nowej kuchence wszystko pójdzie migusiem:-) Gorzej z przygotowaniem, trochę czasu zejdzie, ale warto!
      Pozdrawiam:-)

      Usuń
  5. Te ogórki musztardowe muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A no są! Mam nadzieję, że zrobisz sobie chociaż małą partyjkę i będziesz miała okazję posmakować:-)
      Pozdrawiam:-)

      Usuń
  6. Przeczytałam cały blog od początku i nie zastanawiałam się długo, zostaję! Miło, domowo chce się czytać a zdjęcia super.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję serdecznie za tyle ciepłych słów:-) Witam cię serdecznie w moich skromnych progach i idę zajrzeć do ciebie:-)
    Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychota , tez robilam i to z przepisu mojej przyjaciolki z Redy . nam nam....

    OdpowiedzUsuń