OGÓRKI MUSZTARDOWE
3 kg ogórków
1 l wody
1/2 kg cukru
1 butelka octu (0,5 l - 10%)
2 łyżeczki soli 2 łyżki musztardy chrzanowej
Ogórki obrać (lub nie, ja wolę obrane), pokroić wzdłuż na ćwiartki. Z reszty składników zagotować zalewę i wystudzić. Ogórki zalać wystudzoną zalewą na 2 godziny. Potem przełożyć do słoików i zalać tą samą zalewą.Gotować 5 minut.
OGÓRKI SŁODKO-KWAŚNE
4 kg ogórków
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
1/2 kg cebuli
Wszystko pokroić na większe takie koreczkowe kawałki, ogórki bez obierania na pół wzdłuż i potem te połówki na ok 2 cm kawałki. Jeżeli chcesz sałatkę szwedzką to ogórki na plasterki ze skórką, a resztę na paseczki. Tak pokrojone warzywa zalać zalewą na 3 godziny:
9 szkl. wody wymieszać z 1 szkl soli
Przełożyć do słoików i zalać nową zalewą:
6 szkl wody
4 szkl octu
2 kg cukru
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki gorczycy
Zakręcić i pasteryzować ok 15 min od zagotowania.
OGÓRKI CHILLI
4 kg ogórków
6 łyżek soli 2 główki czosnku
Ogórki pokroić ze skórką na cwiartki. Zasypać solą i dodać obrany i porojony czosnek. Przemieszać co jakiś czas. Po około 2 godzinach wyjąć z powstałej wody i zalać nową zalewą, którą trzeba wcześniej zagotować, żeby się wszystko rozpuściło:
1 kg cukru
1,5 szkl octu
2 łyżeczki miodu
1,5 łyżki chilli
8 łyżek oleju
Po około 4 godzinach ogórki przełożyć do słoików i zalać tą samą zalewą. Gotować około 5 minut od zagotowania.
No a teraz do roboty miłe Panie:-)))
Na koniec dziękuję wszystkim odwiedzającym za budujące komentarze i do usłyszenia już niebawem:-)
Pięknie wyglądają Twoje słoiczki :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za przepisy, koniecznie wypróbuję !
Dzięki że do mnie zajrzałaś :)
Smacznego:-)Ja również dziękuję za odwiedzinki:-)
UsuńPozdrawiam i zapraszam częściej:-)))
Smakowicie:) Musztardowe znam, pozostałe brzmią intrygująco:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
No to resztę trzeba wypróbować:-)
UsuńPozdrowionka:-)
Mniam, mniam. W musztardzie robiłam a resztę przepisów przygarniam. Dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAleż proszę bardzo, przygarnij i wypróbuj koniecznie:-)
UsuńPozdrawiam:-)
Cudowne ogórasy!!!Ja wypróbuję w chili,nigdy ich nie robiłam!!!
OdpowiedzUsuńNo to do roboty! Na nowej kuchence wszystko pójdzie migusiem:-) Gorzej z przygotowaniem, trochę czasu zejdzie, ale warto!
UsuńPozdrawiam:-)
Te ogórki musztardowe muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńA no są! Mam nadzieję, że zrobisz sobie chociaż małą partyjkę i będziesz miała okazję posmakować:-)
UsuńPozdrawiam:-)
Przeczytałam cały blog od początku i nie zastanawiałam się długo, zostaję! Miło, domowo chce się czytać a zdjęcia super.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Dziękuję serdecznie za tyle ciepłych słów:-) Witam cię serdecznie w moich skromnych progach i idę zajrzeć do ciebie:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:-)
Pychota , tez robilam i to z przepisu mojej przyjaciolki z Redy . nam nam....
OdpowiedzUsuń