poniedziałek, 13 maja 2013

Słodkości...

       W sobotę moja Kochana Mama obchodziła swoje 60-te urodziny !!! Była bardzo fajna imprezka. Dobre humory dopisały, więc było bardzo wesoło. Dziewczyna mojego syna ma wujka, który ma swoją kwiaciarnię, gdzie robią prześliczne wiązanki i zrobiły bukiet z 60 tulipanów !!! Dekoracja była tutaj zbędna, same w sobie są przepiękne!!! Same zobaczcie...



       Dostała również przepiękne storczyki. Postaram się zrobić zdjęcia i Wam niedługo pokazać.
Pomogłam troszkę w przygotowaniach i między innymi upiekłam ciasta. Poniżej podaję przepis na jedno z nich, Jest to czekoladowe ciasto przekładane masą kokosowo-orzechową. Mimo, że akurat nie przepadam za czekoladowymi ciastami to to akurat mi przypasowało. Mój syn mówi, że jest za słodkie, ale to w końcu jest ciasto i musi być słodkie:-)
       Oto przepis
Ciasto

1/4 szkl. kakao
1/2 szkl. gorącej wody
250 g masła
2 szkl. cukru
cukier waniliowy
4 jajka
2 szkl. mąki
1 łyżeczka sody
1 szkl. maślanki

Kakao wymieszać z wodą-wystudzić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodawać po 1 jajku ( dobrze utrzeć po każdym jajku ). Mąkę wymieszać z sodą. Do utartego masła dodawać stale miksując na przemian : mąkę, rozpuszczone kakao i maślankę. Miksować, aż składniki dobrze się połączą. Podzielić na 3 części i upiec osobno w trzech prostokątnych blaszkach ( 40 x 24 cm ) , najlepiej na papierze, żeby można było łatwo wyjąć. Piec w 180 *C ok 20 minut.

Masa

1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
3/4 szkl niesłodzonego mleka skondensowanego
4 żółtka
170 g masła
1 i 1/2 szkl. wiórek kokosowych
1 i 1/2 szkl. orzechów włoskich

Do garnka wlać mleka, roztrzepane żółtka i masło. Podgrzewać na małym ogniu stale mieszając (żeby się nie przypaliło ), aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia dodać wiórki i orzechy. Ostudzić i przełożyć masą ciasta. Na wierzchu masa.




      Na zdjęciu są dwie warstwy, ale lepsze jest z trzech. Jestem ciekawa, czy Wam również będzie smakowało ?

9 komentarzy:

  1. Wygląda apetyczne i[szkoda,że mam uczulenie na czekoladę] kwiaty przesliczne pozdrawiam Dusia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żałuję, że nie będziesz mogła spróbować:-/ Następnym razem postaram się o jakieś słodkości bez czekolady. Czy na coś jeszcze jesteś uczulona?
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Fantastyczny przepis,a ciasto wygląda apetycznie.Miałam to szczęście,że mogłam posmakować pleśniaka i ogłaszam,że był niesamowity!!!Poproszę o przepis,bo to nasze ulubione ciasto!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że smakowało. Przepis oczywiście przekażę. Gratulacje zdanej matury córki z j. angielskiego!!!

      Usuń
    2. Też się cieszę,mam nadzieję,że oboje będą z ustnych egzaminów zadowoleni:)

      Usuń
  3. Nie no ciasto wygląda bardzo smakowicie i jak tylko
    znajdę czas napewno w którąś niedzielę se upiekę ;)
    pozDrawiaM ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego życzę!!! Napisz później czy smakowało.
      Pozdrowionka:)

      Usuń
  4. Wygląda przepysznie...
    To pewnie jakas bomba kaloryczna... Może... na zimę... o na zimę wypróbuję ten przepis ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  5. No niestety tak, ale jest przepyszne!!!

    OdpowiedzUsuń