W sobotę moja Kochana Mama obchodziła swoje 60-te urodziny !!! Była bardzo fajna imprezka. Dobre humory dopisały, więc było bardzo wesoło. Dziewczyna mojego syna ma wujka, który ma swoją kwiaciarnię, gdzie robią prześliczne wiązanki i zrobiły bukiet z 60 tulipanów !!! Dekoracja była tutaj zbędna, same w sobie są przepiękne!!! Same zobaczcie...
Dostała również przepiękne storczyki. Postaram się zrobić zdjęcia i Wam niedługo pokazać.
Pomogłam troszkę w przygotowaniach i między innymi upiekłam ciasta. Poniżej podaję przepis na jedno z nich, Jest to czekoladowe ciasto przekładane masą kokosowo-orzechową. Mimo, że akurat nie przepadam za czekoladowymi ciastami to to akurat mi przypasowało. Mój syn mówi, że jest za słodkie, ale to w końcu jest ciasto i musi być słodkie:-)
Oto przepis
Ciasto
1/4 szkl. kakao
1/2 szkl. gorącej wody
250 g masła
2 szkl. cukru
cukier waniliowy
4 jajka
2 szkl. mąki
1 łyżeczka sody
1 szkl. maślanki
Kakao wymieszać z wodą-wystudzić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodawać po 1 jajku ( dobrze utrzeć po każdym jajku ). Mąkę wymieszać z sodą. Do utartego masła dodawać stale miksując na przemian : mąkę, rozpuszczone kakao i maślankę. Miksować, aż składniki dobrze się połączą. Podzielić na 3 części i upiec osobno w trzech prostokątnych blaszkach ( 40 x 24 cm ) , najlepiej na papierze, żeby można było łatwo wyjąć. Piec w 180 *C ok 20 minut.
Masa
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
3/4 szkl niesłodzonego mleka skondensowanego
4 żółtka
170 g masła
1 i 1/2 szkl. wiórek kokosowych
1 i 1/2 szkl. orzechów włoskich
Do garnka wlać mleka, roztrzepane żółtka i masło. Podgrzewać na małym ogniu stale mieszając (żeby się nie przypaliło ), aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia dodać wiórki i orzechy. Ostudzić i przełożyć masą ciasta. Na wierzchu masa.
Na zdjęciu są dwie warstwy, ale lepsze jest z trzech. Jestem ciekawa, czy Wam również będzie smakowało ?
Wygląda apetyczne i[szkoda,że mam uczulenie na czekoladę] kwiaty przesliczne pozdrawiam Dusia
OdpowiedzUsuńŻałuję, że nie będziesz mogła spróbować:-/ Następnym razem postaram się o jakieś słodkości bez czekolady. Czy na coś jeszcze jesteś uczulona?
UsuńPozdrawiam
Fantastyczny przepis,a ciasto wygląda apetycznie.Miałam to szczęście,że mogłam posmakować pleśniaka i ogłaszam,że był niesamowity!!!Poproszę o przepis,bo to nasze ulubione ciasto!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że smakowało. Przepis oczywiście przekażę. Gratulacje zdanej matury córki z j. angielskiego!!!
UsuńTeż się cieszę,mam nadzieję,że oboje będą z ustnych egzaminów zadowoleni:)
UsuńNie no ciasto wygląda bardzo smakowicie i jak tylko
OdpowiedzUsuńznajdę czas napewno w którąś niedzielę se upiekę ;)
pozDrawiaM ;)
Smacznego życzę!!! Napisz później czy smakowało.
UsuńPozdrowionka:)
Wygląda przepysznie...
OdpowiedzUsuńTo pewnie jakas bomba kaloryczna... Może... na zimę... o na zimę wypróbuję ten przepis ;-)))
No niestety tak, ale jest przepyszne!!!
OdpowiedzUsuń