Ostatnio znalazłam w gazecie przepis na muszle makaronowe. Już raz kiedyś próbowałam jakiś przepis, ale nadzienie było z różnego rodzaju serów i zbytnio mi nie smakowało. Natomiast ten jest naprawdę godny uwagi. Mi bynajmniej bardzo smakowały, mojej rodzince zresztą również. Dlatego zachęcam do spróbowania . Oto przepis :
-ok 20 szt makaronu conchiglioni (duże muszle)
Nadzienie - można przygotować sobie wcześniej
-25 dag sera mascarpone
-10 dag szynki
-2 cebule
-po 1/2 czerwonej i żółtej papryki
-ok 1/2 szkl tartego ostrzejszego żółtego sera
-3 łyżki masła
-po czubatej łyżce siekanej natki i bazylii
-sól
-pieprz
Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle.Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i szynkę. Smaż razem ok 4 minut. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj mascarpone, natkę, bazylię, dopraw do smaku i wymieszaj.
Sos
-puszka pomidorów w zalewie (ja użyłam pudliszki w kartoniku -pomiodory krojone z bazylią i oregano)
-3 ząbki czosnku
-cebula
-sól
-cukier
-chili
Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie.Dodaj zmiksowane pomidory (tych z kartonika nie potrzeba miksować, wystarczy wlać) Gotuj kilka minut i dopraw do smaku solą, cukrem i chili.
Makaron ugotuj z dodatkiem łyżeczki oleju, odcedź i ułóż na talerzu osobno żeby się nie posklejały.Do naczynia żaroodpornego wlej sos i układaj muszle nadziane farszem. Posyp serem. Zapikaj w 180 C ok 20 minut. Tak to wygląda przed zapiekaniem. Po niestety zapomniałam zrobić zdjęcie, a za chwile nie było już czemu robić :-)
Życzę wszystkim smacznego i czekam na opinie.
Wypróbuję przepis na 100%,bo doniesiono mi,że te muszlę są wyjątkowo smaczne!!!Gratuluję!!!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję,że będą smakowały, bo znając kulinarne zdolności ( co mi również doniesiono) nie wiem czy dorównam wymaganiom:-)
UsuńMakarony uwielbiam... ale z muszli... tych dużych...
OdpowiedzUsuń...
robię choinki ;-)))
Ja też jadłam te z serem...i mi smakowały... Twój przepis też wypróbuję... i napiszę... wrażenia ;-)))
Czekam z niecierpliwością :-)
UsuńUwielbiam potrawy z makaronem, a ta wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńI równie apetycznie smakuje, Choć oczywiście to rzecz gustu.
Usuń